Manneken, Jeanneke & Zinneke Pis

Heb jij ooit gehoord over de familie Pis? Deze familie van plassende beeldjes kan je terugvinden in Brussel. Iedereen heeft ooit wel over Manneken Pis gehoord! Beter bekend als het plassende jongetje. Er zijn vele namaak beeldjes en beelden van Manneken Pis. Wist je dat er zelfs een vrouwelijke en een dierenversie gemaakt is van Manneken Pis?

Manneken Pis

Manneken Pis is het meest bekende lid van de ‘familie Pis’! Het beeldje van Manneken Pis bestaat uit een plassend jongetje met krulletjes op zijn hoofd. Uit het beeldje komt er daadwerkelijk een straaltje water die het plas moet nabootsen. Dit maakt het standbeeld vooral grappig voor kinderen om te zien. Op het speelkleed Brussel kunnen kinderen de beeldjes in de vorm van een jongen, een meisje en een hond al tegenkomen. Hiernaast kunnen ze kennismaken met andere bezienswaardigheden van Brussel. Een speelkleed is een leuke manier om kinderen in contact te brengen met een specifieke stad. Zo kunnen zij met speelgoedautootjes door hun eigen mini versie van Brussel heen rijden! Manneken Pis wordt gezien als de mascotte van Brussel. Vandaar dat tot de dag van vandaag vele toeristen in de rij staan om een glimp van het plassend beeldje op te vangen of een selfie te maken met het beeldje. Manneken Pis valt dus onder één van de grote toeristische hotspots van België. 

Jeanneke Pis

Na de bekendheid die Manneken Pis opleverde besloten een aantal handelaren een eigen versie van Manneken Pis te laten maken. Er werd gekozen voor een vrouwelijke versie van Manneken Pis genaamd Jeanneke Pis. Zij werd geplaatst in de Brusselse wijk Îlot Sacré door de lokale handelaren om bezoekers te lokken naar de specifieke straat. Jeanneke Pis is dus letterlijk gecreëerd om mensen te trekken. Echter heeft Jeanneke Pis niet de bekendheid kunnen bereiken die Manneken Pis ontving en nog steeds ontvangt.

Zinneke Pis

Zinneke Pis is de laatste toevoeging aan de familie Pis. Zinneke Pis is het beeld van een bastaard hond, in ander woorden een kruising van twee rassen honden. Het beeld van het hondje is zo gemaakt dat het lijkt alsof hij plast, maar Zinneke Pis staat eigenlijk symbool voor de diversiteit van Brussel. Het is best wel raar eigenlijk als je erbij stil staat. Hoe kan het dat een plassend hondje symbool staat voor de diversiteit van de inwoners van Brussel? However, zonder al te moeilijk te denken is het is makkelijk om Zinneke Pis gewoon als een plassend hondje te zien die bij de ‘familie Pis’ hoort!

Aanbevolen artikelen