Waar moet je op letten met een praktijkruimte aan huis?

Praktijk aan huis

Ben je van plan om binnenkort een praktijkruimte aan huis op zetten of heeft je er al één? Lees dan dit artikel om op de hoogte te zijn van belangrijke voordelen, tips en belangrijke zaken waar je op moet letten. Een praktijk aan huis lijkt lekker makkelijk, maar er zijn een hoop zaken waar je rekening mee moet houden. Wij hebben een paar belangrijke zaken voor je op een rijtje gezet met betrekking tot een praktijk aan huis.

Aftrekposten

Maak ten eerste de juiste fiscale keuzes. Het zakelijke gedeelte van de woning is aftrekbaar in box 1 indien het een zelfstandig deel van je woning is. Hier hangen een aantal vereisten aan vast. Het is pas een zelfstandige ruimte als er een eigen entree is en als er eigen sanitaire voorzieningen aanwezig zijn. Dit behoort dan tot het ondernemingsvermogen. Bereken hiervoor dus geen eigenwoningforfait. Reken de schuld toe aan de onderneming als je voor het zakelijke gedeelte een hypotheek hebt afgesloten. Deze rentekosten zijn aftrekbaar als ondernemingskosten. Dit geldt ook voor gas, water en licht. Zelfs inrichtingskosten mogen van de winst worden afgetrokken. 

Praktische voordelen

Een kantoor aan huis brengt ook genoeg praktische voordelen met zich mee. Je bespaart reistijd en dus ook reiskosten. Bespaar jezelf de ergernis van overvolle treinen en files. Daarnaast bespaar je ook de kosten van een extern kantoor of gebouw. Zeker tijdens de opstartfase is dit zeer aantrekkelijk. Verder bepaal je uiteraard alles zelf en ben je niet afhankelijk van formele verplichtingen. Kleed je zoals je zelf fijn vindt en begin de dag zo laat als je wilt. Je bent niet meer afhankelijk van andere werknemers. Werken doe je nu in volledige vrijheid en rust. Dit vraagt uiteraard wel om de juiste discipline. Het laatste praktische voordeel is dat een praktijk aan huis ideaal te combineren is met je gezinsleven. Je bent dichter bij huis waardoor je meer tijd door kan brengen met je gezin. Het regelen van een oppas of buitenschoolse opvang hoeft dan al niet meer. Ook dit bespaart weer kosten. 

Overige aandachtspunten

Elk voordeel heeft ook zo z’n nadelen. Een praktijk aan huis brengt ook bepaalde risico’s met zich mee. Voorkom deze ten alle tijden. Door deze risico’s gaan de beste huis praktijken ten onder. Ten eerste is het belangrijk dat er een duidelijke scheiding is tussen het werk en privé. Door je volledig af te sluiten van het thuisgevoel werk je namelijk veel efficiënter. Creëer het gevoel dat je echt op werk bent. Daarnaast wordt het soms ervaren als eenzaam. Voorkom dit door zoveel mogelijk fysiek contact te onderhouden met klanten en partners. Zo kom je ook nog eens de deur uit. Als laatste puntje is het belangrijk om een professionele uitstraling te hebben. Voorkom dat mensen een onprofessionele uitstraling ervaren door ze de normale woonruimtes niet te laten zijn. Richt het zodanig in dat het lijkt alsof het een apart gebouw is. 

Aanbevolen artikelen