Een ecologische tuin: hoe maak je die?

Ecologische tuin

Tegenwoordig wordt duurzaamheid een steeds belangrijkere factor in de samenleving. Steeds meer mensen beginnen in te zien dat we op een milieuvriendelijke manier met de wereld om moeten gaan. Zo ook met tuinen. In een ecologische tuin wordt er rekening gehouden met mens, dier en natuur. In dit artikel leg ik uit hoe je een ecologische tuin maakt.

Wat is een ecologische tuin?

Een ecologische tuin is een natuurlijke tuin waarin duurzaamheid op nummer een staat. De tuin wordt op een milieuvriendelijke manier onderhouden. Op deze manier kan de natuur zo optimaal mogelijk haar werk doen. In een milieuvriendelijk onderhouden tuin leveren verschillende dieren. Dit heeft allerlei voordelen. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook goed voor jezelf. Een ecologische tuin scheelt namelijk ontzettend veel in werk en onderhoud. Dit wordt allemaal door de natuur opgelost. 

Wat hoort er in een ecologische tuin?

De basis van een ecologische tuin is dat het uit milieuvriendelijke producten bestaat. Ten eerste is het van belang om planten en bloemen te plaatsen op plekken waar ze het best tot hun recht komen. Probeer daar rekening mee te houden tijdens de aanschaf. Het is namelijk wel de bedoeling om er een mooi geheel van te maken. Naast het plaatsen van planten en bloemen zou elke ecologische tuin ook een moestuin kunnen bevatten. Een moestuin is ideaal om zelf op een milieuvriendelijke manier groenten en fruit te verbouwen. 

Als de tuin volledig ecologisch is, zullen er ongetwijfeld dieren op afkomen. Dieren spelen namelijk een belangrijke rol in een ecologische tuin. Er zijn dieren zoals vogels en insecten die het proces van de tuin beïnvloeden. Om dieren te stimuleren om deel te nemen aan jouw tuin, is het een mogelijkheid om vogelhuisjes te plaatsen of om een vijver in de tuin aan te leggen. 

Natuurlijke tuinproducten

De basis van een ecologische tuin is dat het milieu het allerbelangrijkste is. Het is niet alleen van belang om na te denken over welke planten en bloemen erin moeten staan, maar ook de andere producten zoals de tuinmeubelen. Er zijn tegenwoordig allerlei duurzame opties te bedenken. In een ecologische tuin is het van groot belang om zo min mogelijk tot geen bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Dit zijn namelijk de grootste vervuilers van het natuurlijke ecosysteem. Probeer ten alle tijden kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen te vermijden en kies voor milieuvriendelijke varianten. 

Aanbevolen artikelen