Hoe verminder je je eigen CO2 uitstoot?

CO2 uitstoot verminderen

De klimaatverandering treft de hele wereld. Om de gevolgen van de opwarming van de aarde te beperken, is een CO2-neutrale wereld tegen 2050 van groot belang. Als we het hebben over CO2-neutraal gaat het om het evenwicht tussen de CO2-uitstoot en de absorptie ervan uit de atmosfeer door planten, oceanen en organismen. In eerste instantie wordt er al snel met boze ogen naar het bedrijfsleven gekeken. Toch zijn er veel manieren om in je privéleven een steentje bij te dragen aan een betere wereld. In dit artikel bespreken we een paar handige manieren om je eigen CO2 uitstoot te verminderen.

Duurzamere transport

Mobiliteit is sinds 2017 de grootste bron van CO2-uitstoot. De auto en het vliegtuig stoten verreweg het meeste uit. Lopend of met de fiets is uiteraard het meest duurzame alternatief. Zorg er dus voor dat je niet onnodig de auto pakt als de afstand makkelijk te belopen of fietsen is. Pak voor langere afstanden de trein in plaats van de auto. Ondanks dat de trein ook nog niet zeer duurzaam is, is het nog altijd vele malen beter dan de auto. Natuurlijk ontkom je er in sommige situaties niet aan om toch de auto te pakken. Gelukkig komen er steeds meer duurzame alternatieven op de markt. Kies daarom voor een elektrische auto of voor een hybride. Let verder ook op de snelheid waarmee je rijdt. Hoe harder je rijdt, hoe meer je uitstoot. 

Duurzamer eten

De manier waarop je consumeert heeft ook te maken met je CO2-uitstoot. Eet minder vlees en verspil minder eten om dit te verlagen. De vleesindustrie is verantwoordelijk voor bijna 10% van de totale CO2-uitstoot in een land. Eet meer plantaardig eten om je steentje bij te dragen. Alle belangrijke voedingsstoffen in vlees krijg je ook binnen via het juiste plantaardige dieet. Daarnaast is het zonde om eten weg te gooien. Er wordt veel CO2 uitgestoten om het eten te produceren en te transporteren. Voorkom verspilling door altijd je voorraadkast en koelkast te checken voordat je boodschappen gaat doen. Bewaar daarnaast restjes voor de volgende dag en voorkom dat eten over de datum gaat. 

Ga verantwoordelijk om met energie

In huis verspil je al snel veel energie. Door energie te besparen draag je niet alleen je steentje bij aan een betere wereld, maar je bespaart ook nog eens een hoop kosten. Er zijn veel simpele manieren om dit te doen. Vervang al je lampen voor LED-lampen. LED-lampen zijn veel zuiniger en gaan ook langer mee. Neem daarnaast kortere douches en gebruik niet te veel heet water. Een paar minuten korter douchen helpt al aanzienlijk. Gebruik een wasrek in plaats van een droger en doe de afwas eens met de hand in plaats van de vaatwasser aan te zetten. Zet tot slot alle lichten uit als je ze niet gebruikt en let er op dat je de verwarming niet de hele dag aan laat staan.   

 

Aanbevolen artikelen