Een consultant is een adviseur die zijn of haar kennis in dienst stelt van anderen en daarbij over het algemeen voor veel verschillende klanten werkt. Er zijn consultants voor social media, IT, Human Resources, PR, sport en nog veel meer. Denk jij dat een consultancybureau iets voor jou is? Lees dan deze blog.
Zo start je
Als consultant ben je een adviseur in jouw vakgebied. Daarbij is het uiterst belangrijk dat je alles weet om jouw klanten verder te helpen. Om je klanten te helpen is het belangrijk om een goede ruimte te hebben waar je jouw klanten ontvangt. Wanneer je klanten wilt bedienen in de stad Leiden. Raden we je aan om een bedrijfsruimte in Leiden te zoeken. Bekijk voordat je een bedrijfsruimte in Leiden zoekt eerst of er veel concurrenten in de buurt zitten. Zorg voor een locatie met zo weinig mogelijk concurrenten.
Portfolio
Om jezelf aan je klanten te bewijzen is een portfolio uiterst belangrijk. In een portfolio lezen klanten wat jij allemaal voor andere klanten hebt betekend. Laat op je website zien welke projecten je hebt gerealiseerd en welke klanten je hebt geholpen.
Eerste klant
Wanneer je nog niet zeker weet of een consultancybureau iets voor jou is, probeer dan eerst je eerste klant binnen te halen. Wanneer dit je gemakkelijk afgaat dan ben je zelfverzekerd genoeg om een bureau te starten.
Marktonderzoek
Voordat je gaat starten met jou consultancybureau is het uiterst verstandig om eerst marktonderzoek te doen. Is er wel genoeg vraag naar jouw advies? Zet hiervoor een enquête uit onder jouw doelgroep. Plaats de enquête op het internet. Social media biedt de mogelijkheid om snel veel mensen te bereiken. Door een vragenlijst kom je er al snel genoeg achter of er vraag is naar jouw dienst.
Concurrentieanalyse
Wanneer er genoeg vraag op de markt is en je hebt dit goed onderzocht zullen er ook ongetwijfeld concurrenten actief zijn. Bekijk goed wie je concurrenten zijn en breng ze individueel in kaart. Schrijf daarbij hun sterktes en zwaktes op. Zo krijg jij te zien waar jouw kansen liggen.
Rechtsvorm
Wanneer je alles op orde hebt en precies weet wat je wilt, is het tijd om naar de Kamer van Koophandel te gaan en je te registreren als bedrijf. Er zijn verschillende rechtsvormen mogelijk:
- Eenmanszaak (vaak gekozen door starters)
- Vennootschap onder firma
- Besloten vennootschap
- Naamloze vennootschap
- Commanditaire vennootschap
- Maatschap
- Coöperatie
Tot slot raden we aan om een ondernemingsplan op te stellen. Zo weet jij precies waar je heen wilt met je onderneming.