Praten met een psycholoog, niets om je voor te schamen!

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk, niet alleen fysiek maar ook mentaal. Loop je tegen lastige problematiek aan zoals stress, overheersen, depressieve gevoelens tijdens het dagelijkse leven of een onverwerkt trauma? Ga dan eens praten met een psycholoog. Rondom dit onderwerp heerst nog vaak veel schaamte, maar het is juist goed om deze specialist te benaderen. En achteraf, als je in gesprek gaat met je vrienden zul je merken dat er veel meer mensen praten met deze specialist dan je in eerste instantie had gedacht. 

Maak de dingen minder zwaar 

Als je ergens heel erg mee zit, dan kan je het gevoel krijgen dat je als het ware vastzit. En hierdoor wordt de problematiek vaak juist weer een heel stuk groter. Dit bespaart je niet alleen heel veel extra stress, maar kan je ook belemmeren tijdens je dagelijkse bezigheden. Een depressie kan je bijvoorbeeld op den duur zo veel energie kosten, dat jij het gevoel hebt dat jij jezelf vooruit moet slepen om de dag door te komen. Bij een psycholoog kan jij niet alleen je verhaal kwijt, samen met deze specialist zal alles samen met jou relativeren en een oplossing zoeken voor de problematiek. Indien nodig word je doorverwezen naar een psychiater. 

Bepaal je eigen pad 

Als je gaat praten met een psycholoog, betekent dit niet gelijk dat je hier een aantal maanden elke week naartoe moet voor een consult. Het gaat erom dat de problematiek die jij tegenkomt opgelost wordt, of dat je genoeg handvatten krijgt om zelf aan de slag te gaan. Zo kan het voorkomen dat je na vier afspraken het gevoel hebt dat je precies weet hoe de problemen ontstaan en hoe je hier in de toekomst mee om moet gaan. In dat geval worden de sessies afgesloten met een eindgesprek. 

Kom in contact met een psycholoog 

Om een afspraak te kunnen maken bij een psycholoog, heb je vaak een verwijzing nodig van je huisarts. De arts geeft je vervolgens informatie over de instantie of de praktijk waar je een afspraak kunt maken. Houd in dit geval wel rekening met eventuele wachtlijsten. Wil je liever niet naar een praktijk voor een consult? Of is het lastig voor jou om de deur uit te gaan? Dan is online praten met een psycholoog ook mogelijk. In dit geval communiceer je via FaceTime, Skype, e-mail, chat of de belfunctie van Whatsapp. Op deze manier heb je toch een face-to-facegesprek met een psycholoog, maar in je eigen vertrouwde omgeving.

Aanbevolen artikelen